Пт. Жов 18th, 2024

Громадське обговорення щодо перепрофілювання (зміну типу) та зміну назв закладів загальної середньої освіти Степногірської селищної ради

 

IНайменування організатора громадського обговорення – виконавчий комітет Степногірської селищної ради та Степногірська селищна військова адміністрація.

ІІ. Документи, винесені на громадське обговорення – Проєкт розпорядження Степногірської військової адміністрації про перепрофілювання (зміна типу) та зміну назв закладів загальної середньої освіти Степногірської селищної ради (додається: https://drive.google.com/file/d/1mFmyS5DUiwrrJxvPLI6WZQNq98gHGyQu/view?usp=sharing)

 

ІІІ. Мета обговорення: врахування думки жителів Степногірської територіальної громади щодо перепрофілювання (зміна типу) та зміну назв закладів загальної середньої освіти.

 

Нормативне забезпечення:

Відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про дошкільну освіту» та «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти, дошкільної освіти приймає його засновник.

Мережа закладів освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Стаття 103-2 Бюджетного кодексу України: Освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у таких типах закладів освіти: початкові школи, гімназії (крім дошкільних підрозділів у таких закладах), ліцеї.

Стаття 25  Закону України «Про освіту»: Засновник закладу освіти зобов’язаний у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжувати навчання на відповідному рівні освіти.

Стаття 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту»:  Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають міські, сільські, селищні ради. Рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймають Верховна Рада Автономної Республіки Крим, обласні, міські, селищні, сільські ради відповідно до вимог законодавства.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника.

Закон України «Про освіту» набрав чинності 28 вересня 2017 року. Згідно з підпунктом 13 пункту 3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту» переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із Законом здійснюється протягом п’яти років з дня набрання чинності Законом. Відповідно до пункту 5 цього ж розділу Закону засновникам закладів освіти рекомендовано протягом п’яти років привести установчі документи закладів освіти у відповідність із Законом.

Відповідно до статті 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:

  • початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;
  • гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;
  • ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти (старша школа).

Початкова школа функціонує як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії. За рішенням засновника початкова школа, гімназія може включати дошкільний підрозділ, за умови його розміщення в окремій будівлі або відокремленому приміщенні з окремими входом/виходом і територією для вихованців дошкільного підрозділу.

На території Степногірської територіальної громади функціонує 4 заклади загальної середньої освіти.

Освітня галузь Степногірської територіальної громади потребує приведення у відповідність до Закону України «Про освіту», Закону України «Про повну загальну середню освіту.

Відповідно до пп.13 п.3 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту» (2017) переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із цим Законом здійснюється протягом п’яти років з дня набрання чинності цим Законом.

Згідно з чинним законодавством для продовження надання освітніх послуг та у процесі громадського обговорення має бути прийняте рішення про створення гімназій, а саме:

  • Степногірська гімназія «Відродження» Степногірської селищної ради Василівського району Запорзької області;
  • Приморська гімназія «Джерело» Степногірської селищної ради Василівського району Запорзької області;
  • Приморська гімназія «Крок» Степногірської селищної ради Василівського району Запорзької області;
  • П’ятихатська гімназія Степногірської селищної ради Василівського району Запорзької області;

Жоден з цих закладів не  може бути реорганізовано  у ліцей, тому що кількість учнів 10 класів не відповідають вимогам чинного законодавства  (не менше двох десятих класів з наповнюваністю  по 28 учнів).

 

       Очікувані результати:

  • здійснення заходів щодо приведення типів закладів загальної середньої освіти у відповідність до вимог чинного законодавства.
  • створення ефективної мережі закладів загальної середньої освіти з урахуванням територіальних особливостей та демографічної ситуації;
  • поліпшення якості загальної середньої освіти в цілому;

 

Строк, місце, час проведення заходів з громадського обговорення:

Громадське обговорення  буде проходити у формі електронних консультацій з 30 серпня 2024 року  по 30 листопада 2024 року (включно).  До участі в обговоренні запрошуються всі  мешканці територіальної громади.

Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені та адреси особи, яка їх подає. Юридичні особи подають пропозиції (зауваження) у письмовій чи електронній формі із зазначенням їх найменування та місцезнаходження. Анонімні пропозиції (зауваження) не реєструються і не розглядаються.

Поштова адреса та адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форма для подання пропозицій (зауважень):

Email:  step-osvita@ukr.net

Адреса: смт Степногірськ, вул. Шкільна, 24.

Від admin